Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


JUNIUSI HÍRLEVÉL NAPELEMFARM-PÁLYÁZAT ENERGIAHATÉKONYSÁGI PÁLYÁZAT július 19 től MFB GÉPPÁLYÁZAT+LIZING INDUL

                                            agroconsulting kft.

                                              1112 Budapest, Eper u. 50.

                                             Telefon: 06-20 9-427-28

                                         E-mail  kalocsayferenc@citromail.hu

Fontos: A földtörvény azon része ami tiltja a jogi személyek földvásárlását ellentétes az EU KAP-val.

2018 végéig várható ,hogy Brüsszel érvényesíteni fogja Magyarszág felé ezen kötelezettségnek  való megfelelést.

Amennyiben ez bekövetkezik a hazai földárak jelentős emelkedésével kell számolni ami kihat a földbérleti  díjakra is.

A föld tulajdoni viszonyok jelentős átrendeződése következhet be.

Az Integrációs törvény ősszel kerül a parlament elé. Ezzel kijelölésre kerülhetnek az országos  területi központok és megjelenik a csatlakozással kapcsolatos részletes szabályzás.

2018 második  félévben  több népszerű pályázatot újra kiírnak

2018 III negyedévben  érkezik a   precíziós géppályázat üzemmérettől függetlenül lesz pályázható.(Erőgép,munkagép,betakarítógép,precizios technológiák)

A pályázatok megjelenése előtt tájékoztatást küldök és segitünk a pályázati előkészítő munkákban is

 

2018 júniusi  hírlevél

E kérelem szankciómentes beadási intervallum  vége lejárt 2018 május 15 -én

2018  második felében   a maradványpénzekből   több népszerű pályázatot újra kiírnak rövid beadási határidőre

2018 Iii.negyedévben   érkezik a  precíziós géppályázat

Energiahatékonysági pályázat 4 ütem 20 18  III negyedévben  

Napelemfarm pályázat támogatott hitellel  /Brusszeli egyeztetés alatt/

 

1      Aktuális információk

2.     VP pályázati információk

3.   VP pályázati felhívások jogcímei és felhívás azonosítók

4.     Új és előkészítés alatt álló 2018   VP pályázatok

5.     Nyert VP pályázatokkal kapcsolatos lebonyolítási változások

6.     Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési program  további  régiókban

1.Információk,előrejelzések

Az új Agrár- Minisztérium sokkal öbb jogosultságot  megkap Igy visszakerülnek  az EK ügyek és a 2021 utáni támogatási rendszer előkészítő munkálatai.

Módosulni fognak az elektronikus  ügyintézési felületek és az ezzel összefüggésben az adminisztráció  is

A változások miatt átmenetileg lassulhat  a pályázatok ügykezelési folyamata ami eddig sem volt gyors.

Fontos információ: 2021 és 2027 közti költségvetési időszakban a EU agrártámogatásai  4 %al lehetnek alacsonyabbak igy a vártnál csak lényegesen kisebb mértékben csökkennek. A Brexit  miatt a tagállami befizetések  növekednek. A K+F terület  két és félszer nagyobb támogatást kap, míg az agrárágazat a jelenlegi szint 96 % át. Ez azt jelenti hogy a jelenlegi egységes támogatás szintje az euro/FT árfolyamváltozást figyelembevéve megmarad. Mivel az agrártámogatások is a kohéziós alapokból mennek így azzal számolni kell hogy 2021 -től ezen támogatások kifizetését szociális, migránsügyi feltételekhez is kötik. A támogatások prioritása a középeurópai országoktól a déli tagállamok felé erősödni fog.

Mindezeket az is befolyásolhatja ,hogy a tervek szerint 2021-2023 között Magyarország csatlakozhat az eurozónához.

Napelem-farm  pályázat és hitelprogram(A pályázat kiírása csúszik)

A pályázat Brüsszeli egyeztetés alatt áll. Az előző  Miniszterelnökség még 2018 II. negyedév elején   felhívta a szolgáltatók figyelmét arra hogy nem zárkózhatnak el sehol sem a napelemfarm hálózati csatlakozás biztosításától  és ha szükséges ki kell építeni a hálózatot olyan területen   is ahol pályázati igény jelentkezik. A megtermelt zöld áram átvétele pedig teljesítménykorlát felső korlát nélkül kötelező.

Az áramszolgáltatói irányító hatóság erre úgy reagált, hogy a programban részt venni szándékozók részére 5 napos határidőt adott  a  Metár  bejelentés megtételére.

A Kormány támogatja, hogy a földművesek, a földművesek tulajdonában álló gazdasági társaságok és mezőgazdasági vállalkozások kisteljesítményű erőművekből álló napelemfarmokat hozzanak létre legalább 600 db, legalább 300 MW összteljesítményt elérő naperőmű kiépítésével, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara koordinálása mellett, nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásként. A Kormány támogatást kíván nyújtani a napelemfarmok kiépítéséhez, valamint hálózati csatlakozásának finanszírozásához, azok működtetéséhez, továbbá támogathatónak tartja a földművesek, a földművesek tulajdonában álló gazdasági társaságok, mezőgazdasági vállalkozások részére napelemfarmok termőföldön való létesítéséhez igénybe vehető kedvezményes hitelprogram bevezetését.

2018 július  19 től  beadható a Mezőgazdasági- és feldolgozó üzemek energiahatékonyságának javítása” című (VP5-4.1.6-4.2.3-17 kódszámú) felhívás negyedik   üteme Pályázhatnak  Őstermelők, Mg vállalkozók, Családi gazdaságok Kft, Zrt, Szövetkezet, Szociális Szövetkezet, Termelői Csoport. Célterületek :A  Felhívás 1. célterülete („Az energiafelhasználás csökkentése, és az erőforrás-hatékonyság javítása kertészeti üzemekben és állattartó gazdaságokban.”) keretében igénybe vehető keretösszeg: 30,00 milliárd Ft,

- a Felhívás 2. célterülete („Az energiafelhasználás csökkentése, és az erőforrás-hatékonyság javítása élelmiszeripari- és borászati üzemekben.”) keretében igénybe vehető keretösszeg: 5,00 milliárd Ft.

5B: erőforrás-hatékonyság előmozdítása, a mezőgazdaság és az élelmiszer-feldolgozó iparág általi energiafelhasználás hatékonyságának fokozása   A támogatott projektek összes várható száma: 700 db.

Géppályázat A Magyar Fejlesztési Bank Mezőgazdasági Géppályázatot indít a kereskedelmi bankok és takarékszövetkezetek részvételével. A pályázat kedvezményes támogatott hitelt és lízinget tartalmaz Ez egy új konstrukcióban meghirdetett pályázat melyen a gépgyártók és a gépet vásárló mezőgazdasági vállalkozók   nyújthatnak be pályázatot

2018  második  félévben a VP maradványpénzekből megmaradó forrásokból VP  precíziós géppályázat kerül meghirdetésre. Készülhetnek a gyártók és a mezőgazdasági vállalkozások is mivel 2009 óta(10 éve) nem volt géppályázat meghirdetve.

 

A Miniszterelnökség bejelentése alapján egyes VP pályázatok értékelési folyamata nem zárul le 2018 március 31 ig hanem várhatóan 2018 június végéig  meghosszabbításra kerül. A pályázók megkapják az erről szóló hivatalos értesítést / MÁK MV ügyféltájékoztatási rendszer -státusz váltás/

Figyelem Az elutasított pályázatokra benyújtott fellebbez esetén a MÁK MV ügyféltájékoztatási rendszerében státuszváltás jelzi a fellebbezés vizsgálatának indítását vagyis a pályázat az elutasított státuszból visszakerül feldolgozás alattiba. Mivel a fellebbezés esetén újraértékelés is történik ennek folyamata 2-3 hónap.

Magyar Államkincstár Közlemények

Egységes kérelem (EK) szankciómentes benyújtása május 15 vel lejárt.EK szankciómentes módosítása (kivéve állatalapú támogatások) EK felületen igényes állatalapú támogatások szankciós módosítása (munkanaponként 1% támogatáscsökkentéssel) EK szankciós módosítása (munkanaponként 1% támogatáscsökkentéssel) 2018. 05. 15-ig 2018. 05. 31-ig 2018. 05. 16. – 2018. 06. 11. 2018. 06. 01. – 2018. 06. 11.

Jogszabály összefoglaló: 2018 június 10

 Könnyítés a termeléshez kötött támogatásoknál

 Változott a MePAR-rendelet

 Módosult az EMGA-s támogatások igénybevételéről szóló rendelet

  Elérhető az EMVA-s erdős támogatásokról szóló rendelkezés

 Megjelent az élelmiszerek növényvédőszer-maradékainak ellenőrzési programja

  Módosult a zöldítési rendele Módosult a fluazuron anyag maximális maradékanyag-határérték szerinti osztályozása

  Módosult a Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése című felhívás

 Módosult a Kompenzációs kifizetések természeti hátránnyal érintett területeken című felhívás

  Tájékoztatás a Vidékfejlesztési Program felhívásaihoz kapcsolódó jelzálogjog alapításának lehetőségéről

Informáciok:

-Az afrikai sertés pestis miatt a távolkeleti piacok nagy része megtiltotta a magyar sertés termékek bevitelét. A Hús-Vágóállat Terméktanács lépéseket kezdeményezett a helyzet kezelésére. Azok a termelők vannak előnyben akik fix termelői szerződések alapján / BÉSZ integráció/ értékesítik  az élőállatot. A piaci előnyöket kihasználó termelők  a kialakult   helyzetben nehezebben fognak piacot találni.

-Az agrárkár-enyhítési rendszer is igénybe vehető a belvízkárok esetén Belvízkár esetén az agrárkár-enyhítési rendszer lehetőséget teremt a gazdáknak a kárenyhítő juttatás igénybevételére.

-VP AKG/VP ÖKO/VP NTB élőhelyfejlesztési támogatások esetében – Zöldugaron kaszálást vagy szárzúzást legalább 10 cm magas tarló hagyása mellett lehet végezni 2018. 06. 01-től Szarvasgomba gyűjtés csak érvényes gyűjtési napló birtokában lehetséges – 24/2012. (III. 19.) VM rendeletÉrvényesítés határideje 2018. 04. 30-ig EFA parlag fenntartás – 10/2015. (III. 13.) FM rendelet Növényvédőszer-használati tilalommal érintett időszakok EFA - meglévő évelő nitrogénmegkötő kultúrák esetében növ.szer-használati tilalom 2018. 01. 01 – 2018. 08. 31. Részletek 2018. 01. 01-től Natura 2000 gyepterületen engedéllyel történő legeltetés – 269/2007. (X. 18.) Korm. rendelet

EFA parlag fenntartás – 10/2015. (III. 13.) FM rendelet Növényvédőszer-használati tilalommal érintett időszakok EFA - meglévő évelő nitrogénmegkötő kultúrák esetében növ.szer-használati tilalom 2018. 01. 01 – 2018. 08. 31. Részletek 2018. 01. 01-től Natura 2000 gyepterületen engedéllyel történő legeltetés – 269/2007. (X. 18.) Korm. rendelet 2017. 10. 31. – 2018. 04. 23

VP3-14.1.1.-16 A tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás Módosult a kötelezettségátadásra vonatkozó szabályok alfejezete, miszerint a kötelezettségátadásra többször is sor kerülhet és a tenyészet több átvevő részére is átadható. A kötelezettség átadása és átvállalása a támogatási időszak hátralévő időtartamára vonatkozik, kizárólag a támogatott tenyészetek vonatkozásában.

Egyes állatbetegségek megelőzése, illetve leküzdése – 148/2007. (XII. 8.) FVM rendelet Támogatás igénylés benyújtása Kifizetés igénylés benyújtása évente egy alkalommal járási hivatalhoz a tárgyhónapot követő hónap 20. napjáig megyei kormányhivatalhoz

2.Pályázati információk

-Továbbra is nyitva áll az energiahatékonyság javítása pályázat  35 milliárdra /lásd 1fejezet/

-LEADER  pályázatok  beadása melyet a helyi akció csoportok (HACS) pályázati kiírási feltételei alapján kell elkészíteni és benyújtani. Azok a pályázati jogcímek   indíthatók  melyre a helyi akciócsoport előzetesen sikeresen pályázatott és amit az IH részükre jóváhagyott. A lehetőségekről a helyi leader  akció csoportoknál (HACS)  lehet érdeklődni.

-A Vízgazdálkodás fejlesztése ( öntözési pályázat) kiemelt prioritást élvez és továbbra is nyitva áll.

Erdészeti és vadgazdálkodási támogatások

Az Állami Erdőgazdaságok és Nemzeti Parkok  esetében amennyiben a pályázó vállalja ,hogy saját erőből megvalósítja a beruházást és erről nyilatkozik a pályázat megvalósítását követen utóelszámolásra nyújthat be kifizetési kérelmet vagyis támogatásban részesülnek a tőkeerős nagy cégek is. is.

-Pályázati támogatás az erdők környezet védelmére A Miniszterelnökség mintegy 6,61 milliárd forint értékben hirdetett pályázatot magánjogi erdőgazdálkodók számára a kötelezettségeken túlmutató erdő-környezetvédelmi tevékenységek folytatására

-A fiatal erdők állománynöveléséhez nyújtandó támogatások kifizetésének igénylése

-Erdészeti gén megőrzési pályázathoz benyújtható a kifizetési igénylés

Erdei ökoszisztéma: Az erdészeti gépbeszerzést, illetve az éghajlatváltozáshoz kapcsolódó és időjárási kockázatok megelőzését szolgáló beruházásokat támogató VP-s pályázatokról döntött a Miniszterelnökség. A Vidékfejlesztési Program keretében beérkezett kérelmek elbírálása folyamatosan zajlik, melynek köszönhetően újabb 309 darab kérelem támogatásáról és mintegy hatmilliárd forint odaítéléséről döntött a  Miniszterelnökség. Az erdőgazdálkodás hatékonyságának növeléséhez és a természet-közeli gazdálkodási módok elterjedéséhez elengedhetetlen az erdészeti ágazat technológiai színvonalának javítása, így az értékelés és elbírálás után 142 darab nyertes pályázó mintegy 4 milliárd forint fordíthat erdészeti gépbeszerzésre. Emellett további mintegy 1,8 milliárd forint megítélt forrás járul hozzá a kedvezőtlen éghajlati események és katasztrófaesemények következményeinek mérsékléséhez.

Fiatal Gazda  pályázat  /VP2-6.1.1.-16 A 2017 évi pályázatra  a 3000 db pályázat beérkezett.  Új pályázat 2018 évben ősszel lesz kiírva.

3 VP pályázati felhívások jogcímei és felhívás azonosítók  /Külön is csatolva/

VP2-4.1.3.3-16 Kertészet korszerűsítése – gyógy- és fűszernövény termesztés fejlesztése 2016. 03. 03. - 2018. 03. 02. 2017. 10. 31.

VP-2-4.1.3.2.-16 Kertészet korszerűsítése - ültetvénytelepítés támogatására öntözés kialakításának lehetőségével pályázat benyújtása 2016. 03. 09. - 2018. 03. 08. 2017. 10. 31.

VP3-4.2.2-16 Borászat termékfejlesztésének és erőforrás-hatékonyságának támogatása 2016. 09. 12. - 2018. 09. 11. 2017. 12. 12.

VP4-4.4.1-16 Élőhelyfejlesztési célú nem termelő beruházások 2016. 07. 11. - 2018. 07. 31. 2018. 07. 31. VP2-6.1.1-16 A fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtott induló támogatás 2017. 03. 16. - 2019. 03. 14. 2018. 01. 02. VP6-7.2.1.4-17 Tanyák háztartási léptékű villamos energia és vízellátás, valamint szennyvízkezelési fejlesztései 2017. 04. 05. - 2019. 04. 04. 2018. 01. 02.

VP5-8.3.1-17 Az erdőgazdálkodási potenciálban okozott erdőkárok megelőzése 2017. 04. 03. - 2019. 04. 03. 2018. 01. 02. VP3-9.1.1.-17 Termelői csoportok és szervezetek létrehozása 2017. 05. 02. - 2019. 04. 30. 2018. 05. 31.

VP6-6.4.1-16 Nem mezőgazdasági tevékenységek beindítására és fejlesztésére irányuló beruházások támogatása 2017. 05 12. - 2019. 05. 14. Felfüggesztve

VP6-7.2.1-7.4.1.3-17 Helyi termékértékesítést szolgáló piacok infrastrukturális fejlesztése, közétkeztetés fejlesztése 2017. 05. 22. - 2019. 05. 22. 2017. 11. 21.

VP5- 8.1.1-16 Erdősítés támogatása 2016. 07. 20. - 2018. 07. 30. 2017. 10. 31. VP3-16.1.1-4.1.5-4.2.1-4.2.2-8.1.1-8.2.1-8.3.1-8.5.1-8.5.2-8.6.1-17 Innovációs operatív csoportok létrehozása és az innovatív projekt megvalósításához szükséges beruházás támogatása 2017. 05. 30. - 2017. 11. 30. 2017. 11. 30.

VP5-8.6.1-17 Erdészeti technológiákra, valamint erdei termékek feldolgozására és piaci értékesítésére irányuló beruházások 2017. 06. 01. - 2017. 12. 04. Felfüggesztve

VP6-16.9.1-17 Szolidáris gazdálkodás és közösség által támogatott mezőgazdaság 2017. 07. 17. - 2019. 07. 17. 2017. 10. 17. VP2.-4.1.4-16 A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése 2016. 08. 01. - 2018. 08. 01. 2017. 11. 06.

VP3-16.4.1-17 Együttműködések támogatása a REL és a helyi piacok kialakításáért, fejlesztéséért és promóciójáért 2017. 06. 19. - 2019. 06. 19. 2017. 12. 19. VP5-8.2.1-16 Agrár-erdészeti rendszerek létrehozása 2017. 01. 16. - 2019. 01.16. 2017. 10. 16. VP6-19.3.1-17 A LEADER – Helyi Akciócsoportok együttműködési tevékenységeinek előkészítése 2017. 07. 31. - 2019. 06. 27. 2017. 12.27.

VP1-1.3.1.-17 Szakmai tanulmányutak és csereprogramok 2017. 07. 10. - 2018. 04. 30. 2017. 12. 29.

VP4-8.5.2.-17 Az erdei ökoszisztémák térítésmentesen nyújtott közjóléti funkcióinak fejlesztése 2017. 05. 31. - 2019. 03. 29. 2017. 10. 31. VP5- 8.5.1.-16 Az erdei ökoszisztémák ellenálló képességének és környezeti értékének növelését célzó beruházások 2017. 02. 28. - 2019. 02. 28. 2017. 12. 30.

 VP4-4.4.2.1-16 Vízvédelmi célú nem termelő beruházások: létesítmények kialakítása, fejlesztése 2017. 03. 01. - 2019. 03. 01. 2017. 12. 01.

VP4-4.4.2.2-16 Vízvédelmi célú nem termelő beruházások: vízvédelmi és vizes élőhely létrehozása, fejlesztése 2016. 07. 11. - 2018. 07. 11. 2017. 11. 09.

VP4-15.1.1-17 Erdő-környezetvédelmi kifizetések 2017. 02. 16. - 2019. 02. 15. 2017. 11. 16. 5

VP6-7.2.1.2-16 Egyedi szennyvízkezelés 2016. 04. 22. - 2018. 04. 21. 2017. 12. 13. VP2-6.3.1-16 Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése 2016. 03. 31. - 2018. 03. 30. 2018. 03. 20.

VP-5-8.6.2-16 Erdei termelési potenciál mobilizálását szolgáló tevékenységek 2018. 02. 01. - 2018. 02. 28. VP4-15.2.1.2-17 Erdészeti genetikai erőforrások fejlesztése 2017. 04. 28. - 2018. 03. 29. 2017. 10. 31. VP4-15.2.1.1-16 Erdészeti genetikai erőforrások megőrzése 2018. 03. 01. - 2018. 03. 30.

VP3-5.1.1.1-16 Éghajlatváltozáshoz kapcsolódó és időjárási kockázatok megelőzését szolgáló beruházások támogatása 2017. 01. 06. - 2019. 01. 07. 2018. 01. 08.

VP4-10.2.1.2-17 Védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának ex situ vagy in vitro megőrzése, továbbá a genetikai beszűkülést megelőző tanácsadói tevékenységek támogatása 2018. 05. 31. - 2018. 07. 02.

VP4-16.5.1-17 A fenntarthatóságot célzó tájgazdálkodás, terület- és tájhasználat váltás együttműködései 2018. 06. 01. - 2018. 07. 02.

VP1-1.1.1-17 Agrárgazdasági képzések és felkészítő tréningek 2017. 04. 19 - 2019. 04. 17. 2017. 10. 19.

VP1-2.1.1-2.1.2-17 Mezőgazdasági, erdőgazdálkodási és élelmiszer-feldolgozáshoz kapcsolódó egyéni és csoportos szaktanácsadás 2017. 08. 15 - 2017. 12. 29. 2017. 10. 27.

4. 2018 nyitott  VP pályázatok

Mezőgazdasági, erdőgazdálkodási és élelmiszer-feldolgozáshoz kapcsolódó szaktanácsadás A Felhívás kódszáma: VP1-2.1.1-2.1.2-17

EIP-AGRO VP3-16.1.1-16 Agrár innovációs operatív csoportok támogatása

Innovációs csoportok VP2-4.1.5-16 Az agrár-innovációs operatív csoportok innovatív projektjeinek megvalósításához szükséges beruházások  támogatása

Precíziós gazdálkodás 2018 második felében     több olyan pályázat lesz  melyeknél  üzemmérettől függetlenül  a 1275 000 STÉ üzemméret feletti cégek is indulhatnak  Az általános géppályázat  lesz a precíziós gazdálkodásra

 

Integrátori -TCS pályázat.  Termelői csoportok pályázhatnak Integrátori cím elnyerésére A  szaktárcánál kell  benyújtani

Új TCS,TÉSZ  alapításához és elismeréséhez  2018 évben is a  Szaktárcánál   lehet a rendelet alapján   pályázatot benyújtani.

5.Változások: VP fejlesztési pályázatokkal kapcsolatos fontos információk

Megváltozott az első (min 10% -os)kifizetési kérelem benyújtási  határideje. 12 hónap áll rendelkezésre  a vállalkozásoknak a Támogatói Okirat megérkezését követően.

A tájékoztatási kötelezettségek  a pályázat.gov on megtalálhatók

Projekttábla kötelezettség    

WEB oldal  készítési kötelezettség

Képzési kötelezettség (UMVP)

Nyert VP pályázat előleg igénylés. A pályázati előleget a MAK MV KIFIZETÉSI KÉRELEM blokkban kell elektronikusan benyújtani Kifizetési kérelemként csatolva a Támogatási  okirat adataival likviditási terv sablont és a hiteles banki ígérvényt. Előlegigényléshez  projektszintű likviditási terv benyújtása az  útmutató alapján(272/2014. (XI.5.) Kormányrendelet)(bankgarancia szükséges)  A banki garanciát általában csak a közbeszerzési határozatot követően adja ki a bank.Az előlegigényléshez  szükséges bankgaranciát  az ügyfélnek a pénzintézetnél kell indítani. E mögé jön be AVHGA garancia  amit bank közvetlenül intéz az AVHGA val

 

Az agrár  beruházási hitelek pénzintézeti kamata általában 3 havi Bubor+2,5 % mellett adja. VIP ügyfélnek 200 MFt feletti hitelnél egyedi ajánlatot adnak

 

Nyert VP pályázatok  változás bejelentés

Abban az esetben, ha a kedvezményezett támogatási szerződésben foglalt adataiban változás történik, a változást, a tudomására jutásától számított 8 napon belül köteles bejelenteni az irányító hatóságnak  A változások bejelentése az alábbi elektronikus úton lehetséges:www.mvh.allamkincstar.gov.hu, Elektronikus kérelmezés/Vidékfejlesztési Program(2014—2020) Támogatási kérelem” menü, Változás bejelentés (VP) menüpont (okirat vonalkódjára hivatkozva) „Változás bejelentés információk” adatblokkban itt rögzíthetjük az információkat.

A mérföldkövek között is lehet  kifizetési  kérelmet benyújtani a MAK MV rendszerében.  Igy a támogatás visszaigénylése gyorsabban megvalósítható ami segíti a finanszírozást. Mérföldkő módosítás   Ez a MAK MV E rendszerében a Változásbejelentési blokkban lehetséges.

6. Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési  Program

300 milliárd forintos keretösszeggel indult el a Kisfaludy turisztikai fejlesztési program, amelyben vidéki szálláshelyek fejlesztésére lehet pályázni 2030-ig.A  program 14 éve alatt .Vidéki szállodák és panziók újulhatnak meg, Az első terminusban 2018 március 15 ig lehetett a pályázatokat benyújtani. A tervek szerint az eddigi legnagyobb fejlesztési programmal mintegy 2000 szálláshely, 30 ezer szoba újulhat meg, ötezer új munkahely jöhet létre A felújított szálláshelyek 20 százalékos árbevétel-növekedést érhetnek el a beruházással. A 300 milliárd forintos keretösszeg kizárólag hazai forrás, a vissza nem térítendő állami támogatás ebből 150 milliárd forint.

Szállodák és panziók fejlesztésére vonatkozó  pályázatról van szó melyhez részletes építési tervek, árajánlatok és mellékletek hivatalos igazolások egész sora szükséges. A további térségekre vonatkozó pályázatok  ütemezetten jelennek meg.

-A program keretében elérhető támogatási intenzitás: 50-70%   -Maximális előleg mértéke a megítélt támogatás 100%-a.